2012. szeptember 11., kedd

Citrom, mint az egészség forrása

Folytatván egészségmegőrző sorozatomat (mert hogy közben úgy döntöttem, sorozat lesz belőle) :-), most a citromról és annak jótékony hatásairól esik pár szó. Azt ugye mindenki tudja, mert hát már egész kicsi korunkban jól a fejünbe döngölték, hogya citrom rendkívül jó c-vitamin forrás, ezért teába vele. Elsősorban, legalábbis én így emlékszem, gyerekkorunkban mindig ebbe a cukros lébe facsarta anyukám egy fél citrom levét és le volt tudva a napi c-vitamin adag. Nos én mára már átalakítottam kicsit ezt a módszert és nem cukros teába, hanem simán egy pohár vízbe teszek minden nap egy citrom karikát és így kortyolgatom el a vizemet. Nagyon friss, üdítő hatású, főleg a nagy melegekben.
 
 Na de nézzük pontosan milyen jótékony hatásai is vannak ennek az aprócska sárga kis gyümölcsnek.

A citrom hatása, általános jótékony tulajdonságai:
 
• Magas C vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert,
megelőzi a meghűléses betegségeket, csökkenti azok tüneteit.
• Bioflavon-tartalmának köszönhetően vértisztító hatású,
és regenerálja a véredényeket.
• Serkenti az emésztést, erősíti a gyomorfalat.
• Lúgosító hatású, és kiválóan oltja a szomjat.
• Segíti a méregtelenítést, a salakanyagok kiürítését.
• Szépíti a bőrt, csökkenti a haj és fejbőr zsírosodását.



Citrom diéta, citrom fogyókúra - Gyorsabb zsírégetés citrommal

A citrom fogyasztó és zsírégető hatása
 
Érdekes, hogy egy ilyen egyszerű gyümölcs, mint a citrom, hogyan lehet ilyen hatékony! Nézzük meg, pontosan hogyan is segíti a citrom a fogyást, a zsírégetést.
A citrom serkenti az anyagcserét és az emésztést
A citrom zsírégető hatásának egyik kulcsa a citrom savasságában rejlik. A citromban található citromsav az emésztőrendszerbe kerülve kölcsönhatásba lép az ott lévő egyéb savakkal és enzimekkel. Így a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víz (magas rosttartalma miatt is) természetes módon támogatja az egészséges emésztést.

A citrom segíti a szervezet méregtelenítését
A citromos víz fogyasztása tisztítja a vastagbelet, és segít megszabadulni a salakanyagoktól. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A lerakódott salakanyagoktól való megszabadulás kilókban is mérhető változást okoz.

A citrom segíti a zsírégetést
A citromban lévő vitaminok, ásványi anyagok és savak támogatják a szervezet zsírbontó folyamatait, így a citrom fogyasztása gyorsítóan hat a zsírégetésre.

A citrom szabályozza a cukor felszívódását
Tanulmányok kimutatták, hogy a citrom magas savtartalmának köszönhetően csökkenti az elfogyasztott ételben lévő cukrok (szénhidrátok) felszívódását.

A citrom csökkenti éhséget
A citromban található pektin vízzel elegyedve sűrű, kocsonyaszerű tömeggé lesz, ami fokozza a telítettség érzést és csökkenti az éhséget.

A citrom lúgosító hatása segíti a fogyást
Érdekes, hogy egy olyan savanyú gyümölcs, mint a citrom, hogyan lehet mégis lúgosító hatású. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy noha a citrom valóban savas, alacsony cukortartalmának köszönhetően az emésztést követően mégis lúgosító hatású lesz.

Szóval nem érdemes szerintem mindenféle agyonreklámozott bogyókat bekapkodni, mikor itt van ez a szuper gyümölcs, ami mint láthatjuk ezerféle dologra jó. Nem csak hogy egészséges, de még a nemkívánt kilókat is segít eltüntetni. Hát nem szuper, és persze mennyivel olcsóbban megússzuk, ha a citrom segítségével diétázunk. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése