2012. július 4., szerda

Rakott krumpli felturbózva

Egyszerű, de nagyszerű étel. Az elsők között volt amit megcsináltam még ifjabb koromban, úgy kb 13-14 évesen. Sokan készítik, sokféle képpen. Most közlöm az én verziómat, ami persze az itthonlévő hozzávalóktól szinte mindig változik. Legutóbb ilyenre sikerült.

Hozzávalók:

1 kg krumpli
4 db főtt tojás
egy szál kolbász( ki milyet szeret, nálunk most csabai lángolt volt)
2 db virsli, vagy főzőkolbász
1 kis doboz tejföl
1 fel hagyma
maradék baconszalonna
5 dkg vaj
kb 5 dl tej
kb 3 ek liszt

Elkészítés:

A krumplit felkarikázom és sós vízben megfőzöm, ahogyan a tojásokat is. Félre tesszük. A kolbászokat felkarikázom, a hagymát apróra szeletelem. Elkészítem a mártást. A vajat megolvasztom, ebbe megy bele a liszt, amit elkeverek egy kézi habverővel, majd fokozatosan öntöm hozzá a tejet, miközben keverem, nehogy csomós legyen, sózom, borsozom. Előveszek egy jénait, az alját tejföllel kikenem, majd elkezdem rétegezni a hozzávalókat. Egy réteg krumpli, tojás, kolbász, virsli, hagyma, majd meglocsolom a mártással, majd újabb réteg még el nem fogy. A tetejére szórom a darabolt bacont és tejföllel jó vastagon megkenem. Forró sütőben megsütjük kb fél órát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése