2012. július 17., kedd

Madártej

Gyerekkorom nagy kedvence. Anyum is és mamám is rendszeresen készítette. Emlékszem mamának volt egy nagy fehér, de tényleg óriási tálja és amikor nyaranként a 4 unokája ott "nyaralt" nála (mivel a szülők dolgoztak valahol lenni kellett), na szóval ő  mindig egy akkora adagot csinált, hogy ez a nagy tál telis tele lett, a habok már alig fértek el a tetején. Fogalmam sincs hány liter tej kellett ehhez, de gondolom nem kevés. Igaz kellett is ennyi, mert ezt is el tudtuk pusztítani elég gyorsan. Hidegen, nyári meleg délutánokon, hmmmm még most is a számba érzem az ízét.
Nos a nagy kánikulában felidéződtek bennem ezek a régi emlékek, de akkor mégse készíthettem, mert tényleg annyira meleg volt, hogy féltem megromlik. No de eljött a pillanat, péntekre már lehült annyira, hogy belevágjak. Háááát, nem mondom hogy sűrűn fogom készíteni. Na nem, nem az íze miatt, mert az nagyon jó volt, hanem mert hihetetlenül sok mosatlannal jár. Mosogatógépem nincs, szóval..., értitek. Azért érdemes belefogni, nem mondom hogy ez volt az utolsó, de közöltem a családdal, hogy annyira ehhez ne szokjanak hozzá :-)


Hozzávalók:

2 l tej
2 ek liszt, de lehet 3 vagy 4 is ki mennyire szereti sűrűre, 2 kanállal olyan se nem sűrű se nem folyékony lett, legközelebb sztem 3-al teszek bele
8 egész tojás
8 ek cukor
4 cs. van. cukor


Elkészítés:

Először is a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből habot verünk, jó keményre. Közben a tejet feltesszük melegedni, de nem szabad hogy forrjon, csak úgy szép lassú tűzön gyöngyözzön. A jó habnak két titka van, egyik, hogy nem szabad túl forró tejben felfőzni, a másik pedig hogy nagyon keményre kell verni. Amikor a tej már jó, akkor kanál segítségével kis halmokat szaggatunk bele, de ne sokat, mert a hab megnő. Kb 1 percig főzzük az egyik és 1-ig a másik oldalon. Szűrő edénybe kiszedjük és hadjuk, hogy lecsepegjen. Ha elkészült a habunk, akkor jönnek a tojássárgák. Mindet jól elkeverjük a cukrokkal és a liszttel, csomómentesre. Egy nagy tálba tesszük, olyanba amiben majd elfér az egész madártejünk. Szépen, fokozatosan öntjük hozzá, kis adagokban a tejet amiben a habot főztük. Folyamatosan kevergetni kell, különben a tojássárgája kicsapódik és akkor ott úszkál a tej tetején, ami nem túl szép látvány :-) Szóval amikor már belekerült az összes tej, akkor jön a türelemjáték, mert ott kell állni a tűzhely mellett folyamatos kavargatás mellett és várni amíg a tejünk a kívánt sűrűségűre besűrűsödik. Ha ezt elértük, én kb fél óra után meguntam :-) akkor kiadagoljuk abba a tálba amiben tálalni szeretnénk, a habokat a tetejére tesszük, és a végén jön a megkoronázás, ami nélkül nem igazi a madártej szerintem. Ez pedig a reszelt citromhéj. Annyira pikáns ízt ad neki, és kihozza az ízeket, hogy nem érdemes kihagyni. Sőt én az egyik adagba még mazsolát is szórtam, amin a párom meg is lepődött, de végül nem ellenkezett megette úgy is. Az se rontotta el. Érdemes kisérletezni az ízekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése