2012. október 23., kedd

Burgonyakrémleves újhagymával és baconnel

A múlt héten egy kis kiruccanáson voltunk a párommal Tihanyban. Félpanziós ellátás keretében minden este négy fogásos vacsival vártak bennünket. Hát nem mondom, hogy jól laktunk, na nem az ízek miatt, hanem a mennyiségekkel volt egy kis probléma. Mindenestre ízorgia volt a javából az biztos, olyan jól összepasszoltak az ételek egymás után, hogy az ízlelőbimbóink még azóta se tértek magukhoz :-) Szóval ott ettünk ehhez hasonló levest. Azért mondom, hogy hasonlót, mert sajnos azt az ízt nem sikerült tökéletesen prezentálnom, illetve ott az újhagyma mellé mandulaforgáccsal kínálták, de mivel nekem az nem volt itthon, így pirított bacon ment a tetejére. Jó volt így is, de legközelebb beszerzek mandulát is.

Hozzávalók: kb 4 személyre
 
6-7 szem nagyobb krumpli
1 nagy fej hagyma
1 doboz főzőtejszín
füstölt és sima trappista sajt ízlés szerint
bors
ételízesítő
2 tk. szárított petrezselyem
olaj a hagyma pirításhoz
annyi víz amennyi ellepi a burgonyát
+ turmixgép, vagy botmixer a pürésítéshez

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a meghámozott karikára, szeletelt krumplit, sózzuk és felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi. Ekkor tehetünk bele ételízesítőt vagy leveskockát. A krumplit puhára főzzük. Ha kész leturmixoljuk egy kis lével, majd annyi levet rakunk még hozzá amilyen sűrűre szeretnénk a levesünket. Visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk, közben hozzáreszeljük a sajtokat, borsozzuk és a petrezselymet is belekavarjuk. Ha már jól összeforrt akkor kóstoljuk és még fűszerezzük, ha szükségesnek tartjuk. Vigyázzunk, ha a sajtot beletesszük, folymatosan kavarjuk meg, nehogy leégjen. Tálaláskor karikára vágott újhagymával és pirított baconnal, esetleg mandulaforgáccsal, vagy sajtos pirítóssal tálaljuk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése