2012. április 25., szerda

Bagett

Újabb kelttészta, mily meglepő:-) És nem, ez nem Limarától van, na ez már tényleg meglepő. Gondoltam nyitok másfelé is, és kipróbálok ezt-azt. Eddig bevált :-)
Eredetileg ez egy hagymás hosszú bagett, én most a hagymát kihagytam és nem 2 hosszú, hanem 5 pici lett belőle. Aki a bolti ízűre vágyik, akkor most rossz helyen jár, ez nem olyan nagyon nem. Inkább kalácsosabb az íze, kicsit mintha édeskés is lenne, pedig egy szem cukor sincs benne :-) Ezt is merem ajánlani, igaz kicsit macerásabbnak tűnik a kovász miatt, de megéri.

Hozzávalók:

Kovász

100 g liszt
30 g élesztő
200 ml langyos víz

Ezeket mind összekeverjük egy tálban, lefedjük és minimum 3 órán át  meleg helyen (nem hűtőben) pihentetjük, de az sem baj, ha egy éjszakát. Nekem most úgy esett, hogy volt az 24 óra is :-)

Továbbá:

900 g liszt
30 g élesztő
1 tojás sárgája
12 g só
100 g vaj, vagy zsír (nálam ráma margarin volt)
300 ml langyos tej

Elkészítés:

Az érett kovászhoz hozzáadjuk a langyos tejet, a tojás sárgáját és az élesztőt. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is és összeállítjuk a tésztánkat, amikor már jól összeállt, cipót formázunk belőle és letakarjuk, majd pihentetjük 20 percig. Ha letelt átgyúrjuk, majd ismét 20 perc pihi. Ha ez is lejárt, akkor kicsit megint átgyűrjuk majd annyi darabja osztjuk amennyi bagettet szeretnénk, kicsit kilapogatjuk, majd formázzuk. Felső harmadát lehajtjuk a közepéig, majd az alsót rátesszük, hosszúkás formára sodorjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és ismét pihenő következik, ezuttal 35 perc. Végül előmelegített sütőbe tolva 200 fokon kb 20-25 percig sütjük. Ha túlságosan pirulna a teteje, akkor le kell takarni alifóliával, nehogy megégjen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése