2013. február 6., szerda

Spenótos galuska, fokhagymás sajtmártással

Rá kell jöjjek, hogy szépen lassan bekúszik a kedvenceim közé a spenót, pedig eddig azt hittem, hogy olyan semleges viszonyban vagyunk, de nem :-) A dolog  kezdődött a jó kis spenótos főzelékkel, folytatódott a spenótos spagettivel, most pedig... ez, benne van a top 10-ben :-)

Hozzávalók 2 személyre
 
Galuskához:
 
2 tojás
liszt+ víz amennyit felvesz
20 dkg spenót ( én fagyasztottam használtam )
 
Sajtmártáshoz:
 
4 dkg vaj
kb 2 ek liszt
tej, annyi, hogy mártássűrűséget kapjunk
10-15 dkg reszelt sajt
bors
2-3 gerezd zúzott fokhagyma, vagy fokhagymapor (ez persze el is hagyható)
 

Elkészítés:

A galuskát elkészítjük, ugyanúgy mint a hagyományost. Tojást ütünk fel egy tálba, sózzuk majd egy kis liszttel csomómentesre keverjük, fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet és a lisztet felváltva, addig amíg a kívánt mennyiséget és sűrűséget el nem érjük. Legvégén keverjük bele a felengedett spenótot. Hagyjuk kicsit állni, majd forró vízben nokedliszaggatóval csinos galuskákat készítünk. A sajtmártáshoz felolvasztjuk a margarint, vagy vajat erre kanalazzuk a lisztet, összekeverjük, majd tejet adunk hozzá apránként és csomómentesre keverjük. Fűszerezzük, beletesszük a fokhagymát és utoljára a sajtot, ekkor már félrehúzzuk a tűzről, nehogy leégjen.
Tálaláskor a galuska tetejére teszünk a mártásból és még egy kis reszelt sajttal is megkoronázzuk.

 
olyan szép, üde, tavaszi zöld színe van :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése