2015. február 17., kedd

Szilvásgombóc

Gyerekkoromra emlékeztet ez az étel. Szép emlékeket idéz fel bennem. Mindig nagymamám készítette, amikor mind a 4 unokája ott nyaralt nála. 4 éhes száj, akik egész nap az udvaron bújócskáznak, fogócskáznak, sokat kacagnak, néha összevesznek, kiabálnak. Szóval nem volt egyszerű mamának velünk, de ő mégis mindig a kedvünkbe akart járni, és ha kellett hajnalok hajnalán felkelt csak hogy ebédre elkészüljön a finomság. 
Bevallom még soha nem készítettem gombócot, egyrészt mert valahogy a mamáé az igazi, másrészt mert lusta vagyok és inkább vettem néha fagyasztottat, ami valljuk be meg se közelíti a házi ízeket. Mamától közben 500 km-re sodort az élet, meg közben anyuka is lettem, így hát eljött az idő, hogy magam is megpróbálkozzak vele. Nem mondom, hogy ezentúl minden héten elkészítem majd, mert hát őszinte leszek, marha melós dolog :-) Elsőre nem is lett rossz, de persze a mamáét nem lehet felülmúlni, de nem is akarom :-)


Hozzávalók:

Kb.: 1 kg hámozott krumpli
2 egész tojás
pici só
liszt
zsemlemorzsa a forgatáshoz
szilva

A krumplit megpucoljuk, apróra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Amíg fő a krumpli, a szilvát kimagozzuk. Ha a krumpli megfőtt leszűrjűk, áttörjük, hagyjuk kihűlni. Ha hideg, akkor hozzáadjuk a 2 tojást és annyi lisztet, hogy kellemesen lágy tésztát kapjunk. Ne legyen se túl kemény, se túl lágy, mert akkor nem tudjuk nyújtani majd. Először csak egy kevés lisztet tegyünk bele, majd fokozatosan ahogy gyúrjuk úgy öntjük hozzá tovább a lisztet. Jól összegyúrjuk, szép simává. Lisztezett nyújtódeszkára tesszük és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Négyzetekre vágjuk a tésztánkat, melynek közepére egy magozott szilvát helyezünk. A tenyerünkbe vesszük a négyzetet, 4 sarkát összecsípjük és gombócot formázunk belőle. Ügyelve, hogy a szilva sehol se látszódjon ki. Lobogó sós vízben kifőzzük, amikor feljönnek a víz tetejére, onnan még kb 5 perc alatt lesz kész. Közben pici zsiradékon zsemlemorzsát pirítunk. A megfőtt gombócokat beleforgatjuk. Fahéjas porcukorral és tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése