2012. augusztus 4., szombat

Túrógombóc

Nem túlzás, ha azt mondom túrómániás vagyok. Jöhet minden sós, édes, sütiben, csuszán, rudiban, kenyéren... Most egy gombóc verziót hoztam, ami nem esik szét, de tutira nem, finom és laktató. Ja és a legjobb benne, hogy már előző este el lehet készíten, másnap csak bele a forró vízbe, kifőzni és kész.

Hozzávalók:

kb fél kg túró
3 tojás
2 dl búzadara
1 kk só
2 ek. cukor
mazsola, vagy meggy (elhagyható)
zsemlemorzsa
kicsi olaj


Elkészítés:

A túrót beletesszük egy keverőtálba, villával jól szétnyomkodjuk, beleütjük a három egész tojást, hozzáadjuk a cukrot, sót és a búzadarát. Jól összekeverjük és minimum 1 órára, de inkább egy éjszakára betesszük a hütőbe, hogy a búzadara jól felszívja magát és akkor tuti nem esik szét főzés közben. Másnap elővesszük és kis diónyi nagyságú golyókat formázunk belőle. Aki szereti rejthet a közepébe mazsolát, meggyet... Közben vízet forrósítunk és amikor már jól forr akkor beletesszük a gombócokat. 5 perc után kiveszünk egyet ketté vágjuk és megnézzük átfőtt-e már teljesen. Tapasztalatom szerint kb 8 perc kell neki. Ha megfőtt, akkor kis olajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk meg. Tálaláskor cukros tejföllel és fahéjjal szórjuk meg.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése