2012. június 13., szerda

Gombás-besamell mártásos tészta

Mostanában valahogy a gyorsan maradékokból összeüthető ételek kerülnek ki a kezeim közül. Nem tudom az okát, így alakul. Ezzel a mostani recepttel is úgy voltam, hogy kellene készíteni valami finomat de gyorsan és lehetőleg ne kelljen hozzá felvásárolni a fél bolti készletet. Így hát hűtő kinyit, pár dolog kipakol kis gondolkodás és már kész is, kb egy 45 perc alatt.

Hozzávalók:

6-7 fej közepes méretű gomba
fél zacskó bármilyen tészta
kb 5 dkg margarin
1 nagy fej vöröshagyma
pici olaj
4-5 ek liszt
kb 4 dl tej
só, bors
bazsalikom, oregánó illetve bármilyen fűszer amit el tudunk képzelni a gomba mellé
kicsi sajt
pár szelet bacon, esetleg füstölt tarja szeletek


Elkészítés:

Nos, rém egyszerű. Nem kell megijedni a sok hozzávalótól:-) Először is sós vízben fel tesszük főni a tésztát, nálam ez most csuszatészta volt, de lehet bármilyen. Elkészítjük a besamellmártást. A margarint egy tálban tűz fölött megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük, ha felvette a margarin a lisztet, akkor a tejet apránként hozzáöntjük miközben folyamatosan egy kézi habverő segítségével kevergetjük. A fakanalas módszer azért nem jó, mert akkor csomós maradhat a mártás. Annyi tejet tegyünk bele amilyen sűrűre szeretnénk a mártásunkat, de vigyázat mert sütés közben még sűrűsödik. Ezért szerintem legjobb ha kb krémlevesállagú. A legvégén fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. Ha ez kész jöhet a hagymás gomba elkészítése. A hagymát apróra vágjuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Pici olajon megdinszteljük a hagymát, sózzuk, majd beledobáljuk a gombát és puhára pároljuk. Nem kell neki sok idő, kb 10-15 perc. Ezután már csak az összeállítás marad. A tésztát leszűrjük és egy jénaiba tesszük, rákanalazzuk a hagymás-gombás ragut, majd nyakon öntjük a mártással, kicsit összekeverjük. Tetejére tehetünk szalonna darabokat, bacont, vagy tarja szeleteket, én most az utóbbit tettem, illetve reszelt sajttal megszórhatjuk, de ezek már elhagyhatóak, enélkül is finom lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése