2014. szeptember 4., csütörtök

Csokis kiflik

Sajnos, vagy nem sajnos, de bizony itt van az ősz. Igaz nyár se nagyon volt, nincs minek elmúlnia, de ha kinézek az ablakon akkor már a fények, színek no meg az elmúlt esős napok is mind-mind arra utalnak, hogy itt van a kapuban az újabb évszak. Ilyenkor mindig rám tör a sütési láz, főleg a kelt tésztákat részesítem előnyben ekkor. Olyan melegséggel tölt el, ha friss, meleg kelt tészta illat terjeng a lakásban. Így történt, hogy pontosan a hivatalos első őszi napon bekapcsoltam a sütőt, elővettem a dagasztó tálamat és készítettem egy finom, nagyon csokis kiflit. Kislányom nagy örömére, aki úgy falta mint aki még soha nem evett :-) 

Íme:

Na, de jöjjön akkor hát a recept:

Tészta:
600 g finomliszt
1 tk. só
70 g cukor 
1 nagy tojás
 kb 3 dl tej
7 dkg olvasztott vaj
3,5 dkg élesztő

Töltelék:
200 g étcsoki
kb 3 ek lekvár
2 ek. kakaó
ha nem cukrozott akkor még 50 g cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból szokásos módon kelt tésztát gyúrunk, kicsit lágyabb tésztát kapunk, kelni hagyjuk. Addig a tölteléket összeállítjuk. Az étcsokit apró darabokra törjük és egy késes betétű robotgépbe tesszük. Hozzá rakjuk a többi hozzávalót is, majd aprítjuk, kenhető masszát kell hogy kapjunk.
Ha a tésztánk megkelt, kicsit átgyúrjuk, hosszú hengert formázunk belőle, melyet négy egyenlő részre vágunk. Egyenként kör alakúra nyújtjuk. Fogjuk az egyik kört, megkenjük csokis töltelékkel, majd ráhelyezünk egy másik körlapot, széleit összenyomkodjuk, majd cikkekre vágjuk. Kifliket formázunk belőlük. A másik két körlappal és így járunk el. Tepsibe rakjuk és tojással lekenjük. Szép aranybarnára sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése