2013. június 11., kedd

Rizspuding cseresznyedzsemmel

Na jó a cím kicsit megtévesztő, mert hogy valójában egy sima, egyszerű tejberizsről van szó. Ami igazán feldobja és amitől számomra különleges, az a cseresznyedzsem, amit én készítettem, most először :-)
Nem olyan nagy ördöngősség ám, pedig én azt hittem. A mamám minden évben készített anno szilvalekvárt. Na az egy egész napos, többemberes meló volt. Élénken él bennem minden mozzanata: a szilvaszedéstől, az üvegbetöltésig, és mivel ez igen megrémisztett, ezért soha nem próbálkoztam lekvárkészítéssel. Na de a mai, dzsemfixes világban, minden könnyebb és rövidebb lett. Tovább tart a gyümölcsöket előkészíteni, mint maga a főzési folyamat. A végeredmény pedig tökéletes :-) Legközelebb nagyobb mennyiséggel és másgyümölcsökkel is próbálkozok. Szóval ezek után a bolti dzsemek és lekvárok hiába kiabálnak utánam a polcon, akkor se veszem őket tudomásul :-) Na lássuk is a receptet:


Cseresznyedzsem
 
Kb másfél kg kimagozott cseresznye
50-60 dkg cukor
1 csomag dzsemfix 3:1 arányú
üres üvegek (ebből a mennyiségből 3 db nagyobb üveggel lett, 7dl kb.)

Elkészítés:

A gyümölcsöt megmossuk és kimagozzunk, hozzáadjuk a cukrot és egy napig a hűtőben hagyjuk pihenni. Akinél van otthon meggy, vagy eper nyugodtan tehet hozzá, az csak még finomabbá teszi.  Másnap feltesszük főzni nagylángon, hozzátesszük a dzsemfixet és megkeverjük. Nem kell állandóan keverni, mert elég sok levet enged, de azért figyeljünk, nehogy leégjen. Forrásig főzzük, majd lehabozzuk és még 3-4 percig főni hagyjuk. Botmixerrel pürésítjük, én hagytam benne nagyobb darabokat, szeretem érezni, hogy milyen gyümölcsből is van. Megmosott üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetejét és 10 percere fejtetőre állítjuk. Elvileg a dzsemfixes dolgokat nem kell szárazdunsztba tenni, de én biztos ami biztos bebugyoláltam 2 vastag törölközőbe és úgy hagytam kihűlni. Utána mehet a hűvös, napvédett helyre, garantáltan nem éri meg a telet:-)
Ma már meg is bonottam az egyiket( nem bírtam ki), gyorsan csináltam is hozzá egy kis tejberizst. Egy tálkába szedtem a rizst és a dzsemmel rétegezve tálaltam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése