2013. január 30., szerda

Farsangi szalagos fánk

Nem vagyok egy nagy fánkőrült, sőt. Így történhetett hogy még soha nem készítettem, valahogy nem hiányzott. Egy évben egyszer farsang idején mindig sikerült valahogy ennem egyet-kettőt, és elég is volt a következő farsangig. Most nem tudom mi ütött belém, ( illetve tudom), de akkor is furcsa. Nagyon megkívántam a jó kis baracklekváros, porcukros fánkot. Ez némileg ellentmond annak, hogy inkább sós ételeket kívánok, de úgy látszik vannak kivételek :-)
Tegnap este tehát gyors kerestem egy jónak tűnő receptet, ma pedig megtartottuk a főpróbát. Jelentem jól sikerült :-)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 púpos ek. porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája

Elkészítés:

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Amíg az élesztő dolgozik, addig kimérjük egy dagasztótálba a többi hozzávalót, mindent beleteszünk, majd a legvégén a langyos tejet. Szépen összedolgozzuk,kicsit ragadós a tészta, de kitartás a dagasztás végére szép, sima tésztánk lesz. Pihentetjük kb. másfél órát. Utána lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk és egy pohár segítségével szép, kerek formákat szaggatunk. Letakarjuk és újabb fél órára pihenni hagyjuk. Egy nagyobb serpenyőben aminek fedele is van olajat forrósítunk és a kis korongokat a forró olajban kisütjük. Aki szereti, ha van egy kis lyuk a közepén, akkor az a két hüvelykijjával sütés előtt lyukakat készít a tésztába. Lyukkal lefelé kell először sütni 2-3 percig fedő alatt, majd megfordítjuk és 1-2 perc alatt mostmár fedő nélkül a másik oldalát is szép aranybarnára sütjük. Azért figyeljük közben nehogy túl forró legyen az olaj, mert akkor hamar megég. Tálaláskor baracklekvár és porcukor illik hozzá :-)

 
ennyi lett fél kg lisztből plusz 5, ami már a hasunkban végezte :-)
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése