2013. május 3., péntek

Tejbegrízszelet

Ilyen is rég volt már, de most úgy tűnik kezd megjönni a kedvem újból a sütéshez. No nem akarom elkiabálni, de a héten egyszer már határozott késztetést éreztem, hogy a robotgépet a kezembe vegyem :-) Így hát gyorsan kaptam is az alkalmon, szétnéztem mi van itthon és ez kerekedett belőle.

Hozzávalók:
 
Tészta:
 
5 tojás szétválasztva
20 dkg cukor
20 dkg liszt
2 e. kakaópor
10 g. sütőpor
0,8 dl tej
0,8 dl olaj (vigyázat, nehogy 8 dl tegyetek bele) :-)
 
Krém:
 
kb. 1 liter tej
8 ek. búzadara
cukor, ízlés szerint
lekvár, nálam most áfonya volt

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral. A lisztet, sütőport, kakaóport egy másik edénybe kavarjuk össze. A sárgájához hozzáadjuk a tejet és az olajat, majd apránként keverjük bele a lisztes keveréket, legvégén a tojások felvert habját adjuk hozzá. Közepes méretű tepsibe tesszük és tűpróbáig, közepes hőfokon, kb 40 - 45 percig sütjük. Ez idő alatt elkészítjük a tejbegrízt. A hideg tejet feltesszük melegedni és még ekkor adjuk hozzá a grízt, mert ha forralás után tesszük bele, akkor megcsomósodik. Ha már elég sűrű és magába szívta a gríz a tej egy jórészét, akkor kész. Még a hűlés alatt sokat sűrűsödik, nem baj, ha ekkor még folyósabb állagú, a hűtőben majd szépen megdermed. Tűzról levéve ízesítjük cukorral és egy kis lekvárral. Legközelebb gyümölcsöt is fogok bele tenni, csak most nem volt itthon semmi olyan ami illet volna hozzá. Én, a meggyet, málnát, áfonyát tudom elképzelni benne. Ha a piskotánk kihűlt, akkor lekvárral megkenjük a tetejét, ráöntjük a tejbegrízt és betesszük a hűtőbe. Kb. 5 perc múlva kivesszük és kakaóporral meghintjük a tetejét, majd ismét a hűtőbe rakjuk pár órára. Szépen szeletelhető lesz, ha megdermed a gríz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése