2012. május 5., szombat

Túrós ökörszem

Valami túrósra vágytam, elsőként túró gombócot akartam, de mivel a párom annyira nem rajong érte( nem is értem miért), így tovább gondoltam a dolgot. Kelt tészta + túró + mazsola. Nem rossz párosítás:), gulyás leves mellé kíváló ebéd volt.

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg rétes liszt
25 dkg finom liszt
2 dkg élesztő
6 dkg vaj
10 dkg natúr joghurt
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
2 tojássárgája

Túrós krém:

40 dkg túró
1 cs. vaníliás cukor
3 ek.  tejföl
1 tojássárgája+ 3 tojásfehérje
pici só
1 ek. citromlé
mazsola

Kenéshez: 1 tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk a szokásos módon. Mindent egy nagy keverő tálba pakolunk, a vaj kivételével, jól összedolgozzuk, majd hamár majdnem összeállt a tészta hozzáadagoljuk a vajat is. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt  gombócokat készítünk, sütőpapíros tepsire tesszük és 15 percig pihentetjük. Pihenő után a tetejét a tenyeremmel kilapítom és még 30 percig pihentetem. Ha ez is megvolt, akkor fogok egy bögrét és mélyedést készítek vele a tésztába ideterszem majd a tölteléket.

Töltelék összeállítása:

A túrót villával áttörjük, majd a tejföllel, cukorral, citromlével és a tojássárgájával összekeverem. A tojásfehérjét kemény habbá verem, ezt is beleforgatom a túróba. Legvégül mazsolát is keverek hozzá, amit előzőleg beáztattam vízbe.
A mélyedésekbe töltöm, tojással lekenem és mehet a sütőbe pirosodásig sülni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése